ARNHEM – Een paar duizend kinderen trok de Techniekdag op het Rijn IJssel Tech Plaza zaterdag. Daar konden onze monteurs, elektriciens en ontwerpers van de toekomst zelf de handen uit de mouwen steken met allerlei technische proeven. Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Eppo Bruins opende de dag en beloofde, ondanks de bezuinigingen op onderwijs, het mbo en zeker techniek te ontzien.
De jonge Simke vindt het in elk geval ‘heel leuk’. “Omdat je hier zo leuk kunt hameren”, jubelt het blonde meisje nadat ze zojuist onder begeleiding een deel van een vogelhuisje in elkaar heeft getimmerd.
Wichert heeft zelf van een stuk metaal zijn eigen sleutelhanger geslagen. Echt nagedacht over wat hij later wil worden, heeft hij nog niet. “Maar smid lijkt me wel leuk sinds nu.”
En dat is precies het doel. De dag is er namelijk om jongeren enthousiast te maken voor techniek, legt projectleider Leonie Dijkhof uit. “Omdat er een enorm tekort is aan technisch personeel.”
Jong geleerd…
Dijkhof wijst op onderzoek waaruit blijkt dat jongeren al vroeg in aanraking moeten komen met techniek om later ook voor een technisch beroep te kiezen. “Daarom proberen we al op jonge leeftijd een positieve ervaring te stimuleren.”
En dat is niet onbelangrijk. Want zonder techniek staat de wereld stil, stelt de projectleider.
Minister ‘kan zelf ook wel wat’
Minister Bruins kan naar eigen zeggen zelf ‘ook wel wat’ als het op techniek aankomt. “Ik heb mijn eigen computermeubel getimmerd. Ook kan ik solderen en elektronica programmeren.” En hoewel hij er als politicus niet veel meer mee doet, is Bruins vanuit zijn opleiding natuurkunde ‘eigenlijk wel een echte technicus’.
Dat brengt hij direct in de praktijk door een jongetje te helpen zijn insectenkastje in elkaar te zetten. “Je moet gewoon een keer met je handen hebben gewerkt om te voelen wat een enorme voldoening dat geeft”, stelt de minister. “Hoe gaaf het is om iets te maken dat je ook echt mee naar huis kunt nemen.”
“Techniek geeft je zoveel plezier”, ziet Bruins. “Je kunt daarmee iets wat een ander niet kan. Dat betekent dat je echt een betekenisvolle bijdrage aan de samenleving kunt leveren.”
‘Geen bezuinigingen mbo en techniek’
Ondanks dat passionele betoog, wordt er toch bezuinigd op onderwijs. Hoe zich dat verhoudt? “Dit kabinet moet inderdaad in een best moeilijke financiële tijd, moeilijke keuzes maken”, erkent de minister. “Maar juist techniek en het mbo proberen we te ontzien.”
Bruins stelt wel veel te moeten bezuinigen op allerlei plekken. “Dat willen we verstandig doen. We willen scherpe keuzes maken en daarmee opleidingen als deze in stand houden, zodat we echt voldoende technici opleiden. Ook voor de spannende uitdagingen van de toekomst.”