Trouw: Minister Bruins timmert een vogelhuisje op het mbo. ‘De toekomst van ons land ligt bij vakmensen’

ARNHEM: In het Weekend van de Wetenschap bezoekt Eppo Bruins, de NSC-minister die waarschijnlijk ruim 1 miljard euro op het onderwijs gaat bezuinigen, een mbo. En dat is best bijzonder.

”Hier leren jongeren een vak voor het leven”, zegt minister Eppo Bruins. ”De toekomst van het land ligt bij vakmensen zoals jullie.” Hij staat voor voor de glazen muur van het Tech Plaza in Arnhem. Voor hem staat een grote groep studenten, docenten, mensen uit het werkveld en kinderen die komen kijken op de open dag van het college.

Techniekdag Arnhem - artikel Trouw

Naast hem staat een mysterieuze glazen pot met een groene vloeistof erin. Als de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) klaar is met zijn openingspraatje begint de vloeistof te stomen. Het is het Weekend van de Wetenschap en daarom bezoekt Bruins zaterdag een mbo.

Dat is best bijzonder, omdat zijn voorgangers de wetenschap meestal op een hogeschool of universiteit vierden. Het moge duidelijk zijn: dit kabinet is er voornamelijk voor de praktisch geschoolden. Net zoals de vorige minister van OCW, Robbert Dijkgraaf (D66), vindt Bruins het belangrijk om weg te gaan van de vooroordelen over beroepsonderwijs. Dat begint bij woorden, vertelt hij, die je zorgvuldig moet kiezen. Hij praat daarom altijd over ‘vakmensen’.

Ook in de financiën is te zien dat het zwaartepunt voor de minister bij het mbo ligt. De minister bezuinigt ruim 1 miljard op het onderwijs, de wetenschap en onderzoek. Dat terwijl de Italiaanse oud-premier Mario Draghi onlangs benadrukte dat er enorme investeringen in onderzoek nodig zijn om de Europese economie meer concurrerend te maken.

Minister Bruins zegt daarover dat hij hoopt dat er in de toekomst weer meer geld in onderzoek geïnvesteerd kan worden. Op de vraag of het techniekonderwijs wel kan bestaan zonder nieuw onderzoek antwoordt hij: ”Ik moet scherpe keuzes maken. En dat zal pijn doen bij universiteiten. Maar er is weinig financiële ruimte en ik heb besloten vooral de mbo’s te ontzien.”

Relatief dan. Want ook in het praktisch onderwijs wordt gesneden: er komt mogelijk een bezuiniging van 150 miljoen euro en mbo-studenten van boven de 18 jaar moeten meer belasting op hun studieboeken betalen. ”Het is onzin dat je zoveel moet betalen voor je studie en dan nog meer voor je boeken”, zegt Sabine ten Velde (18). ”Gelukkig woon ik niet op kamers en dus heb ik niet zoveel kosten.” Ze staat samen met haar medestudent biomedische analyse Niels Dijkgraaf (18) te kijken naar hoe de minister een proef doet in het laboratorium waar zij meestal les heeft. Deze periode zijn ze bezig met bacteriën en planten. Dijkgraaf en zij vinden het wel heel leuk dat de minister er is, dat er aandacht is voor hun college.

Dat vindt ook Tjerry Verhoeven, een van de initiatiefnemers van de open dag, die zelf regiomanager is bij VNO-NCW Midden. Ze kijkt hoe de minister een soort Dokter Bibber operatie uitvoert bij een stand over medische technologie. ”We hebben heel hard mensen nodig in de sector”, zegt ze, terwijl Bruins met een pincet in een neplichaam friemelt. ”We hopen zo dat de kinderen die hier vandaag komen kijken ook hier gaan studeren.” Ze zou het jammer vinden als er gekort wordt op de stagevergoedingen, iets wat mogelijk kan gebeuren, want daar zullen vooral kleine bedrijven door geraakt worden. ”Maar de industrie zal ook blijven investeren in stages, omdat het zo belangrijk is, dus ik denk dat het wel goed komt.”

Niet veel later-de minister blijft een kwartier bij elk kraampje- is Bruins vol enthousiasme op zoek naar een nijptang. Hij is samen met een jongen van een jaar of acht een vogelhuisje aan het timmeren, en de twee zijn geconfronteerd met een kromme spijker. Bruins blijft bij het jongetje tot het huisje af is.